Cafeterías

Prueba

Travel Guides

About Me

Top
  >  Cultura   >  CaixaForum Palma presenta «Gabriel Casas: fotografía, información y modernidad»

Arriba a CaixaForum Palma la primera mostra monogràfica dedicada a un dels fotògrafs espanyols més importants del període d’entreguerres: Gabriel Casas.

Dins de la seva programació cultural, l’Obra Social «la Caixa» posa especial èmfasi en les manifestacions artístiques contemporànies del segle XX i XXI. Mitjançant les exposicions sobre cinema i fotografia, Caixaforum, pretén explicar la importància i influència de les imatges en la sensibilitat contemporània, destacant el paper dels grans creadors visuals del segle XX.

En aquesta ocasió, l’Obra Social «la Caixa» presenta l’exposició temporal «Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939». Una mostra que descobreix a un dels primers fotògrafs que van adoptar el llenguatge de la Nova Visió per crear noves narratives visuals.

Què és la Nova Visió?

La Nova Visió (Neues Sehen, Neue Optiok) va ser un moviment que es desenvolupa en la dècada de 1920 en el període d’entreguerres. En aquest moviment artístic, l’objectiu de la càmera es converteix en un segon ull per poder mirar el món. Plànols en picat i contrapicado o enquadraments inusuals són també alguns dels ingredients principals de la Nova Visió. Destaquen el fotògraf i pintor hongarès László Moholy-Nagy i la Bauhaus com a promotors d’aquest moviment.

Conviu amb el moviment Nova objectivitat. Tots dos moviments coincideixen en la defensa de la fotografia com una nova forma d’expressió artística però, la Nova Visió defensa l’experimentalisme així com l’ús de procediments tècnics en l’expressió artística. Va ser Moholy-Nagy qui, en el seu assaig Malerei, Fotografie, Film (Pintura, Fotografia, Film) de 1925 qui descrivia l’extens ventall de possibilitats que ofereix la fotografia. L’objectiu: allunyar-se el més possible de la pintura; la fotografia havia de ser reconeguda com una pràctica artística autònoma amb les seves pròpies lleis tècniques i òptiques.

Gabriel Casas: fotografia, informació i modernitat

Fotografía de Gabriel Casas, exponente de la Nueva Visión en España. Exposición Caixa Forum.Amb la preparació de l’Exposició Internacional de Barcelona 1929, a Espanya es viu un període daurat per a la fotografia. A la ciutat comtal, Barcelona, igual que en altres punts d’Europa, es comença a vincular la fotografia moderna com una nova concepció artística que promou l’ús de nous mitjans, com el disseny gràfic i la publicitat.

Durant aquest període, Marinetti i Li Corbusier imparteixen diferents conferències a la capital catalana; Salvador Dalí, Lluis Montanyà i Sebastià Gasch publiquen el Manifest Groc i la Galeria Dalmau organitza diferents exposicions d’art modern.

Gabriel Casas va ser un dels primers fotògrafs espanyols que van adoptar el llenguatge de la Nova Visió per crear noves narratives. Les seves fotografies van tenir gran repercussió i van il·lustrar revistes, llibres i van ser utilitzades per a la creació de cartells propagandístics.

Entre 1929 i 1939, Gabriel Casas va produir un elevat nombre de reportatges d’alta qualitat, que es van publicar en revistes i periòdics com a L’Esport Català, Diari Oficial de l’Exposició Internacional de Barcelona, Barcelona Gràfica, La Rambla, Mirador, Imatges, d’Ací i d’Allà, La Vanguardia, S’Agaró, entre uns altres. A més, també va treballar com a cartellista per a diferents regidurías de l’Ajuntament de Barcelona així com per a departaments de la Generalitat Catalana

Una vegada conclosa la Guerra Civil Espanyola, va ser perseguit i empresonat.

Es van poder salvar unes 20.000 imatges de Gabriel Casas, la resta va ser decomissada en 1939 o es va perdre durant els múltiples trasllats que va sofrir el seu estudi de fotografia.

Gabriel Casas: formació

Fotografía de Gabriel Casas, exponente de la Nueva Visión en España.Barcelona s’havia convertit en una de les capitals del Modernisme europeu durant els anys de formació de Gabriel Casas. L’arquitectura, pintura i el disseny gràfic i industrial estaven molt presents en el dia a dia dels barcelonins, a través de les obres d’Antoni Gaudí i Puig i Cadafalch, les pintures i cartells de Ramon Casas i les fotografies de Pere Casas Abarca, Miquel Remon i Rafael Areñas.

Casas va estar treballant en l’estudi de Areñas des de 1908. Posteriorment, en 1913 s’exilia a Buenos Aires per evitar el servei militar i haver d’anar a la guerra del Marroc. No tornarà a la seva ciutat d’origen fins a 1918.

La ciutat amb la qual es troba el fotògraf català està en plena transformació i s’ha convertit en refugi d’artistes com Francis Picabia, Albert Gleizes, Otho Lloyd, Arthur Cravan o Robert i Sonia Delaunay, que arriben fins a Barcelona fugint de la Primera Guerra Mundial.

Gabriel Casas i la Nova Visió

Fotografía de Gabriel Casas, exponente de la Nueva Visión en España.Gabriel Casas va ser un dels primers fotògrafs espanyols que utilitza les tècniques de la Nova Visió que havia descrit Moholy-Nagy. Durant aquest període, el fotògraf català va utilitzar picats, contrapicados, sobreimpressions, descentramientos de l’eix de simetria i fragmentacions per crear un llenguatge que es diferenciava de la producció fotogràfica d’altres artistes de l’època.

Arran de la crisi de 1929, la premsa comença a centrar l’atenció en els temes socials. Casas contribueix denunciant i donant visibilitat a les desigualtats.

A més, s’interessa pel retrat. Va prendre fotografies tant de persones cèlebres com de persones anònimes gràcies al seu treball en premsa. Aquest treball li va permetre experimentar les noves tècniques de la Nova Visió.

A partir de 1931, con la proclamación de la Segunda República, da inicio un auténtico auge de creación cultural y de cambios sociales. Los artistas españoles revolucionarios el diseño gráfico y la publicidad y asociaron la fotografía y la tipografía para crear nuevas narrativas.

A partir de 1931, amb la proclamació de la Segona República, dóna inici una autèntica efervescència de creació cultural i de canvis socials. Els artistes espanyols revolucionaris el disseny gràfic i la publicitat i van associar la fotografia i la tipografia per crear noves narratives.

Després de la guerra civil, va ser condemnat a presó i desposseït del permís per exercir com a fotògraf de premsa. Va decidir dedicar-se a la fotografia industrial, al retrat en publicitat i a la il·lustració.

Exposició en CaixaForum Palma

Podràs gaudir d’aquesta exposició en Caixaforum Palma del 17 de març al 4 de juny de 2017.

L’entrada és gratuïta per a tots els clients de «la Caixa». Per no clients, el cost és de 4 € i dóna dret a accedir a totes les exposicions. Els menors de 16 anys no paguen.

Caixaforum Palma està obert tots els dies (incloent els diumenges) de 10 a 20h. Està situat en Plaça de Weyler, 3.

L’exposició té com a comissari a Juan Taronger. Està organitzada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Obra Social ”la Caixa”.

Fuentes consultadas

Departamento de prensa y comunicación CaixaForum

Luis Rabanal – Nueva Visión

post a comment